Początek jesieni

9 maja 2022

Racuchy z sera

 Racuchy serowe, to delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach placuszki, idealne na śniadanie,  podwieczorek, czy kolację. Dzieci je uwielbiają. Racuszki zrobione są z dodatkiem sera z wiaderka, ale może też być serem homogenizowany. Nie są słodkie, dlatego podaję je posypane cukrem pudrem, lub polane miodem.


Składniki:

  • 200 gramów sera z wiaderka
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miseczki przełożyć ser, dodać budyń, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Do ciasta dodać żółtko i jeśli jest bardzo gęste to dodać mleko. Trudno określić dokładną ilość składników, zależy to od gęstości sera i wielkości jajka, dlatego można dodać mleka więcej, lub mniej. Na koniec ubić białko z dodatkiem szczypty soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać tłuszcz nie za mocno, żeby nam się racuchy nie spaliły. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką ciasto, smażyć na małej mocy palnika 2-3 minuty, za pomocą szpatułki przewrócić na drugą stronę i dosmażyć, około 2 minuty. Usmażone racuchy wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z porcji tej wyszło 20 niedużych racuszków. Racuchy jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz