Początek jesieni

22 lutego 2022

Krokiety z gotowanych ziemniaków

 Krokiety z gotowanych ziemniaków, danie bardzo smaczne, a dosyć proste i szybkie. Ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, lub ugotowane specjalnie. Takie krokiety stanowią samodzielne danie obiadowe, lub kolacyjne, z dodatkiem ketchupu. Są delikatne i puszyste w środku, a chrupiące na wierzchu.


Składniki:

  • 600 gramów ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 250 gramów wędliny: kiełbasa, parówki, boczek, szynka
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 jajka 
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, osolić i ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Tak samo pokroić wędlinę, u mnie boczek i kiełbasa. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić cebulę razem z marchewką, obsmażyć, zmniejszyć grzanie i chwilę dusić, aż marchewka zmięknie, około 10 minut. Do miękkich warzyw dodać drobno pokrojoną wędlinę i wszystko jeszcze chwilę smażyć. Do zmielonych ziemniaków dodać warzywa z wędliną, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą i schować do lodówki na około pół godziny, aby masa na krokiety stężała. Dłonie delikatnie zwilżyć wodą, nabierać nie dużą porcję masy ziemniaczanej i formować okrągłe krokiety, lekko je spłaszczyć i ułożyć na deseczce. Jajka wybić do miseczki i rozmącić widelcem. Krokiety panierować najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, którego powinno być trochę więcej i smażyć krokiety z obydwu stron na rumiano. Krokiety smażymy krótko, gdyż masa na nie składała się z gotowanych produktów. Krokiety smakują najlepiej prosto z patelni z dodatkiem ketchupu. Z porcji tej wyszło 12 średnich krokietów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz