Początek jesieni

23 lutego 2022

Drożdżaki-szybkie pączki

 Drożdżaki to takie szybkie pączki, kładzione łyżką na gorący, głęboki tłuszcz. Pamiętam je z domu rodzinnego, moja mama robiła je często, nie wymagają dużo pracy, rosną tylko raz, a smakują wybornie. Drożdżaki robi się dosyć szybko, więc to pączki dla zapracowanych, a zapach w całym domu.


Składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej(
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 gramów drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 gramów masła
  • 2 duże lub 3 małe jajka
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mleko podgrzać, ale nie może być gorące, tylko ciepłe. Drożdże rozkruszyć w naczyniu, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić niech rosną. Mąkę przesiać do miski dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jedno całe jajko i jedno żółtko, wyrośnięte drożdże i mleko z masłem. Całość wyrobić łyżką, lub mikserem, aż wszystko ładnie się połączy. Ciasto nie może być za rzadkie, ani za gęste, powinno dać się nabierać pełną łyżkę z górką. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło, rośnie dosyć szybko, ale musi być ciepło. Rozgrzać olej, nie powinien być za gorący 150-155 stopni. Łyżkę zanurzyć najpierw w gorącym oleju, nabrać nią ciasto, wrzucić na olej i za każdym razem łyżkę trzeba moczyć w oleju, żeby drożdżaki nam nie lepiły się do łyżki. Smażyć je na wolnym ogniu z każdej strony, obracając je do ładnego zrumienienia, około 2-3 minuty. Jeśli drożdżaki szybko się rumienią to należy zmniejszyć trochę grzanie. Gorące drożdżaki wykładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły z tłuszczu, a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. O super...przypomniała ten pzrepis..fajnie ..odświeżam sobie i zrobię:) Pozdrawiam
    Podoba mi sie bardzo Twoj opis taki ciepły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam i miłego dnia!

      Usuń
  2. Muszę wypróbować. Zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń