Początek jesieni

14 października 2021

Papryka faszerowana kaszą bulgur i mięsem

 Papryka faszerowana kaszą bulgur i mięsem mielonym to bardzo smaczne danie, którego nie może zabraknąć jesienią. Połówki papryki wypełnione kaszą z mięsem są duszone w sosie z dodatkiem pomidorów. Przepis jest bardzo prosty, a papryki wyglądają pysznie, takie danie proste, a sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na imprezę.



Składniki:

  • 100 gramów kaszy bulgur
  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 3 papryki 
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • bazylia



Wykonanie:

Kaszę bulgur opłukać. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć i wsypać kaszę, mieszając smażyć minutę, tak aby każde ziarenko kaszy obtoczyło się w oleju, dodać szklankę wody, zagotować, zmniejszyć grzanie, przykryć i dusić kaszę 15 minut, Jeśli kasza wciągnie wodę, podlać odrobiną, tak żeby się nie przypaliła. Kasza powinna być sucha i lekko twarda. Do zimnej kaszy dodać mięso mielone, sól, pieprz do smaku, zieloną pietruszkę i wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło. Papryki umyć, przekroić na pół i wydążyć nasiona, a następnie w każdą połówkę nałożyć nadzienie. Tak przygotowaną paprykę ułożyć w rondlu, lub głębokiej patelni nadzieniem do góry. Paprykę podlać szklanką wody, dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, trochę bazylii suszonej, doprawić solą i pieprzem do smaku, przykryć i dusić na wolnym grzaniu około 40 minut. Jeśli nie mamy pomidorów można dodać ketchupu, lub koncentratu pomidorowego. Gotową paprykę wyłożyć na talerz, a sos przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek od pomidorów, dodać do papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz