Początek jesieni

12 października 2021

Biały barszcz na zakwasie

Biały barszcz na zakwasie to taka szybka zupa, przeważnie   gotują ją na surowej białej kiełbasie, ale też w wersji z samym boczkiem. Barszcz biały gotowany razem z ziemniakami, z włoszczyzną, zalany zakwasem, mój przepis na  Zakwas na Żurek , zaprawiony śmietaną, to pyszna, treściwa zupa.  



Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 500 gramów ziemniaków
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • pęto białej kiełbasy parzonej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany 30%
  • 500 ml zakwasu 

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę przekroić na cztery części, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić i dodać do barszczu. Kiełbasę białą parzoną, obrać ze skórki i pokroić na plasterki, lub w kostkę a następnie dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, zakwas w słoiku wymieszać łyżką i wlać przez sitko do zupy. Barszcz biały dzięki mące z zakwasu zrobi się zawiesisty, ale nie musimy wlewać całej mąki. Doprawić do smaku jeszcze solą, pieprzem, majerankiem i na koniec dodać śmietanę.

1 komentarz:

  1. Taką zupę moja mama gotowała ale nazywała ją zalewają ja również ją gotuję bardzo smaczna zupa.

    OdpowiedzUsuń