Początek jesieni

26 września 2021

Potrawka z cukinii

 Cukinia  jest bardzo lubiana u mnie w domu, jemy ją pod różną postacią, nawet na surowo jako sałatkę do obiadu. Potrawka z cukinii to danie, które można jeść same z chlebem, lub z ryżem, ale też jako dodatek do kotletów, mięsa smażonego, kurczaka, czy nawet do ryby. Przepis jest szybki i prosty, a cukinia bardzo smaczna.



Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Wykonanie:

Cukinię umyć i jeśli młoda,  bez nasion, pokroić razem ze skórką w kostkę, jeśli starsza to trzeba ją obrać i wydrążyć. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko ją zeszklić, od razu dodać startą marchew, lekko posolić i mieszając obsmażyć. Pokrojoną cukinię dodać do warzyw, mieszając lekko obsmażyć, zmniejszyć grzanie, dodać przeciśnięty czosnek, przykryć i dusić chwilę, mieszając co jakiś czas, aż cukinia zmięknie. Doprawić do smaku pieprzem i oregano. Pomidor zetrzeć na tarce, skórka zostanie nam w dłoni i dodać do potrawki. Wszystko zagotować bez przykrycia, a po chwili dodać śmietanę kremówkę, dusić minutę, a na koniec  posypać potrawkę natką pietruszki.

2 komentarze: