Początek jesieni

5 lipca 2021

Zupa warzywna letnia

Lato to pora na świeże owoce i warzywa, trzeba jeść ich jak najwięcej, gdyż przetworzone nie mają już takich wartości zdrowotnych ani smakowych. Zupa warzywna jest przygotowana ze świeżych warzyw z mojego ogrodu, takich które już urosły, czyli z kalarepki, kalafiora, marchewki i zielonego groszku. Gotuje się bardzo szybko, młode warzywa nie wymagają długiego gotowania, a zupa jest smaczna i aromatyczna.


Składniki:

  • 400 gramów kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 1/3 kalafiora
  • 3 łyżki groszku zielonego
  • zielona nać selera
  • zielona nać pora
  • zielona pietruszka
  • mała gałązka lubczyka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 4-5 ziemniaków
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso z kurczaka, mogą być skrzydełka, udka lub nawet korpusy, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowinę, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać warzywa i umyć. Marchewkę i kalarepkę pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i też pokroić w kostkę, dodać do zupy, gdy mięso będzie na wpół miękkie. Gdy ziemniaki się zagotują, dodać też warzywa, ale oprócz zielonego groszku, groszek dodać jak warzywa się podgotują, gdyż inaczej będzie rozgotowany i nie smaczny,  posolić do smaku i wolno gotować. Warzywa gotują się szybko, szczególnie takie z ogródka młode, trzeba pilnować, aby nam się nie rozgotowały. Dodać zielone części warzyw: seler, por, lubczyk i pietruszkę. Gdy warzywa i ziemniaki są już miękkie, zupę zaprawić mąką rozrobioną w odrobinie wody, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec wsypać koperek. Do zupy można dodać fasolkę szparagową, ale u mnie jeszcze nie urosła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz