Początek jesieni

7 lipca 2021

Sos z czerwonej porzeczki na zimę

 Sos z czerwonej porzeczki, bardzo smaczny, pasuje zarówno  do serów jak i do mięs, trochę ostry, trochę słodki. Porzeczka czerwona jest bardzo zdrowa, a często mamy ją w ogrodzie, możemy wykorzystać ją na różne sposoby. Przepis nie jest trudny, ani kosztowny, a sos możemy wykorzystać na wiele sposobów. 


Składniki:

  • 800 gramów obranej porzeczki czerwonej
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 10 łyżek cukru
  • gałązka świeżej szałwii lub 1/4 łyżeczki suszonej
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • słoiki małe



Wykonanie:

Porzeczki obrać z gałązek, zważyć, umyć i odsączyć na sicie. Tak przygotowane porzeczki włożyć do szerokiego rondla, ja użyłam dużej patelni, dodać mód, cukier, wodę i ocet, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 15 minut. Następnie wyłączyć grzanie i zostawić porzeczki bez przykrycia na 20 minut. Do sosu dodać gałązkę świeżej szałwii, lub rozmarynu i gotować na małym grzaniu 20 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć. Jeśli nie przeszkadzają nam pestki w sosie to możemy nie odcedzać sosu, ja jednak nie lubię pestek, dlatego sos przecieram przez gęste sito, bardzo dokładnie, dodaję sól, pieprz, ale  trzeba spróbować, jak lubimy ostrzejszy, można jeszcze doprawić. Sos zagotować, zmniejszyć grzanie, gotować 3 minuty i wrzący wlewać do wyparzonych słoików, od razu zakręcać i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Sos jest dobry bez dodatków, ale możemy dodać do niego łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę wina, wymieszać i taki sos jest pysznym dodatkiem do kaczki pieczonej. Z porcji tej wyszły 4 słoiki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz