Początek jesieni

12 kwietnia 2021

Biały barszcz z makaronem

 Barszcz biały ugotowany na wywarze mięsnym, ale tak jak robiła moja babcia z dodatkiem grzybów marynowanych, podany z ugotowanym makaronem. Wiem, że taki barszcz jest mało spotykany, ale u mnie w rodzinie wszyscy go lubimy, można ugotować go więcej, od razu na dwa dni.



 

Składniki:

  • 500 gramów żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • grzyby leśne marynowane
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • makaron świderki

Wykonanie:

Żeberka umyć, zalać 1,5 litrem wody, zagotować, zebrać szumowiny, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać i umyć włoszczyznę i dodać do zupy. Oddzielnie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać do barszczu grzyby marynowane do smaku, jak lubimy więcej lub mniej, pogotować pięć minut. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i zaprawić barszcz. Dodać majeranek, doprawić barszcz solą i pieprzem, a także dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec biały barszcz zaprawić śmietaną. Podawać z makaronem, lub ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz