Początek jesieni

31 marca 2021

Skubaniec

 Skubaniec to ciasto kruche, banalnie proste i szybkie, bardzo popularne, takie na każdą okazję. Nazwa skubaniec wzięła się od sposobu układania ciasta w formie, po prostu skubie się kawałek ciasta białego i wkłada do formy na przemian z ciastem kakaowym. Skubaniec jest bardzo dobry, dodatek dżemu z czarnej porzeczki sprawia, że nie jest za słodki.


Składniki:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 gramów masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • dżem, lub marmolada
  • 4 białka
  • 100 gramów cukru


Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto na Skubańca podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao. Schować do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło. Przygotować formę 25x40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto kakaowe i białe, skubać po kawałku i układać na przemian w formie, tak aby pokryło całe dno. Ciasto posmarować dżemem, ja lubię kwaskowy dżem z czarnej porzeczki, ale może być też inny. Biało ubić na sztywno, utrwalić ją 100 gramami cukru i wyłożyć na dżem. Pozostałe ciasto białe skubać po kawałku i ułożyć na wierzchu ubitej piany. Skubańca upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół do ładnego zrumienienia około 50 minut.Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz