Początek jesieni

2 lutego 2021

Pierś z kurczaka faszerowana

 Pierś z kurczaka faszerowana mięsem mielonym, bardzo smaczna, idealna na kanapki, ale można też zjeść ją na ciepło jako danie obiadowe. Przepis dosyć prosty, a pierś pieczona w piekarniku jest soczysta, idealna na każdą okazję, czy to na święta, czy na inną uroczystość rodzinną.



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 gram mięsa wieprzowego: karkówki, łopatki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 25 gram soli peklowej
  • 1/5 szklanki wody

Wykonanie:

Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i posypać  10 gramami soli peklowej, możemy użyć też zwykłej soli, ale sól peklowa nadaje pieczeni ładny, różowy kolor i ją konserwuje, mięso zostawić 4 godziny, aby się zapeklowało, lub na noc. Pierś z kurczaka posypać pozostałą solą peklową i zostawić. Zapeklowane mięso opłukać, zmielić przez maszynkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, wyrabiać ręką i dodawać po trochu wodę. Pierś z kurczaka opłukać , przeciąć w poprzek  dwa razy, ale nie do końca, ma być w całości z jednej strony, jak grzbiet u książki, posypać żelatyną, a w przegrody włożyć mięso, zawiązać sznurkiem bawełnianym, aby wszystko się trzymało. Po wierzchu pierś posypać majerankiem, papryką i zawinąć szczelnie w folię aluminiową, okręcając dwa razy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso przełożyć do wąskiej formy, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 minut. Mięso wyjąć, nie odwijać z folii, tylko zostawić, aby wystygło. Zimną pierś odwinąć, zdjąć sznurek i możemy ją pokroić.

Zobacz !!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz