Początek jesieni

3 lutego 2021

Dynia pieczona z serem Feta

 Dynia pieczona z dodatkiem przypraw, polana oliwą z oliwek, z dodatkiem pokrojonego w kostkę sera Feta, to pyszne, zdrowe i szybkie danie. Dynia podana w ten sposób jest bardzo smaczna sama, ale można podać też ją do ryby, a nawet jako dodatek do makaronu. Danie proste też dla tych co dbają o linię, a połączenie dyni ze słonym serem Feta zaskoczy nas smakiem.

 


Składniki:

  • 500 gr dyni piżmowej
  • 100 gram sera Feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • anyż
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 goździki
  • imbir mielony
  • pieprz
  • kardamon

Wykonanie:

Dynię użyłam piżmową, ale może być i inna, obrać, wydrążyć nasiona i włókna ze środka, a miąższ pokroić w kostkę, taką 2 cm. Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia do zapiekania, polać oliwą, użyłam oliwę z chili, dodać sól, odrobinę mielonego imbiru, paprykę słodką, pieprz, wymieszać, tak aby oliwa otoczyła każdy kawałek dyni, na wierzch położyć goździki ,kardamon i anyż. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, góra-dół i wstawić naczynie z dynią na 30 minut. Sprawdzić, czy dynia jest miękka, jeśli tak, wyjąć na talerz i posypać pokrojoną w kostkę fetą, a po wierzchu posypać czarnuszką. Można też dodać świeże zioła, takie jakie lubimy.

Zobacz !!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz