Początek jesieni

19 stycznia 2021

Sałatka z kapustą pekińska i fetą

 Sałatka z kapustą pekińska,  taka prosta, z dodatkiem sera feta, kukurydzy, papryki konserwowej, suszonych pomidorów, a po wierzchu posypana prażonymi nasionami słonecznika. Idealna na lekki posiłek do pracy, czy na kolację. Przepis prosty i szybki.



Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 100 gram sera Feta
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 gram suszonych pomidorów
  • 4-5 kawałków papryki konserwowej, lub pół świeżej
  • 1-2 łyżki nasion słonecznika
  • olej od pomidorów suszonych
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyć i pokroić w cienkie paseczki, a następnie wyłożyć na półmisek. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Ser Feta pokroić w kostkę,  a paprykę i suszone pomidory w paseczki, wszystko dodać do sałatki. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, mieszając, cały czas mieszając, uważać, aby się nie spaliły. Do 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów dodać sok z cytryny, wymieszać i polać sałatkę a na koniec posypać uprażonymi nasionami słonecznika.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz