Początek jesieni

18 stycznia 2021

Grochówka na wędzonych żeberkach

 Grochówka czyli zupa z grochu, bardzo treściwa, gęsta, smaczna, ugotowana na wędzonce, z ziemniakami, idealna na chłodne dni, ale smakuje o każdej porze roku. Chyba wszyscy znają tą zupę, a szczególnie znana jest w wojsku.






Składniki:

  • 400 gram wędzonych żeberek 
  • 100 gram boczku
  • 100 gram kiełbasy
  • 600 gram ziemniaków
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Wieczorem zalać groch wodą, tak żeby wystawała 2 cm nad grochem i zostawić na noc. Rano odlać nadmiar wody z grochu, przełożyć groch do garnka,  zalać 1,5 litrem wody i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. W drugim garnku zalać wodą umyte żeberka, zagotować, zszumować, zmniejszyć grzanie, dodać obraną włoszczyznę przyprawy i wolno gotować. Gdy groch jest miękki, dodać go do wywaru mięsnego, dodać także obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie boczek stopić na patelni, przełożyć do zupy, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę, całość włożyć do grochówki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Zupa musi być pikantna i gęsta.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

1 komentarz: