Początek jesieni

14 grudnia 2020

Ciasto z budyniem

 Ciasto z budyniem to ciasto kruche, przełożone ugotowanym budyniem, bardzo proste i smaczne. To ciasto można przygotować w kilku wersjach, zależy jakiego użyjemy budyniu: czekoladowego, lub malinowego, czy waniliowego, zmieni się wygląd ciasta. To ciasto takie na niedzielę, ładnie wygląda, jest dosyć tanie i szybkie do zrobienia.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 budynie( takie na pół litra mleka)
  • 1 litr mleka
  • 4 czubate łyżki cukru

Wykonanie:

Z litra mleka odlać szklankę mleka, dodać budynie i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać rozrobione budynie, ugotować budyń i przykryć folią do żywności, zostawić, aby przestygł. Masło roztopić, ale nie gotować, letnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem, i jajkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, jedną włożyć do torebki i dać do zamrażalnika. Przygotować formę 25 x 35 cm, wysmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pozostałe ciasto. Na ciasto wyłożyć  równą warstwą zimny budyń, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasto około 50 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zobacz!!! Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz