Początek jesieni

10 listopada 2020

Rogaliki budyniowe

 Rogaliki budyniowe to pyszne, bardzo szybkie rogaliki, które możemy zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nawet wspólnie z dziećmi. Budyniowe dlatego, że do ciasta  dodaje się proszek budyniowy. Rogaliki z jednej strony polane są polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Ładnie się prezentują, są kruche, idealne na słodką przekąskę.



Składniki:

  • 250 gram mąki
  • 100 gram budyniu śmietankowego
  • 250 gram masła
  • 100 gram cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 kawałki małe czekolady
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
  • 1 łyżka kolorowej posypki

Wykonanie:

Masło musi być w temperaturze pokojowej. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i budyniem, przy okazji napowietrzamy ją. Do mąki z budyniem dodać masło i zagnieść ciasto. Robiłam te rogaliki wiele razy, przeważnie nic nie dodaję, ale jeśli ciasto byłoby za twarde dodać 1-2 łyżki wody. Cisto na rogaliki zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Przygotować dwie formy duże, wyłożyć je papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, brać ręką kawałek ciasta, tak mniej więcej płaską łyżeczkę od herbaty i rękami zrobić mały wałeczek, zagiąć go jak rogalik i ułożyć na formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, piec rogaliki do lekkiego zrumienienia 12-15 minut. Przygotować polewę : składniki polewy podgrzać mieszając, aż wszystko się połączy i trochę zgęstnieje, jeszcze ciepłe rogaliki maczać jednym końcem w polewie czekoladowej i w orzechach, lub wiórkach kokosowych. Położyć na kratce, aby polewa zastygła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz