Początek jesieni

20 października 2020

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i sera

 Sałatka z kapusty pekińskiej, kolorowa, lekka, świeża i chrupiąca. Dodatek pieczonej papryki, świeżych pomidorów, sera typu Feta, nasion słonecznika i  kiszonego ogórka sprawia, że nie trzeba dodawać tu przypraw ani soli, ani pieprzu. Taka prosta sałatka, szybka do zrobienia, zdrowa, smaczna, idealna na kolację czy drugie śniadanie

.  


Składniki:

  • 1 kapusta pekińska mała
  • 1 papryka czerwona
  • 2 duże pomidory
  • 100 gram sera typu Feta
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyć i drobno poszatkować. Paprykę opiec w piekarniku lub nad gazem, aż będzie czarna, włożyć do torebki foliowej na chwilę, aby zaparowała i zdjąć czarną skórkę, Paprykę pokroić na paski. Ogórek kiszony pokroić w kostkę razem ze skórką. Kapustę ułożyć na półmisku, majonez połączyć z jogurtem i polać kapustę, można sosu zrobić więcej, jeśli lubimy. Na sosie ułożyć na przemian pomidory i paprykę. Ser typu Feta pokroić w kostkę, wyłożyć na sałatkę, posypać oregano i ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia i posypać po wierzchu całą sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz