Początek jesieni

26 września 2020

Dżem ze śliwek

 Dżem ze śliwek, najlepiej z węgierek to moim zdaniem najlepszy dżem, najbardziej go lubię, robię co roku i co roku znika najszybciej. Pyszny, pełen aromatu, idealny na kanapkę, ale też do przełożenia ciasta. Nie jest trudny do zrobienia, śliwki szybko się smażą, dżem gęstnieje, wystarczy tylko dodatek cukru.


Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 600-700 gramów cukru
  • duży garnek
  • słoiki i nakrętki

Wykonanie:

Śliwki dokładnie umyć, mają taki szary woskowy nalot, cały nam się nie zmyje, ale jeśli dokładnie umyjemy dżem będzie miał ładniejszy kolor, wypestkować. Przełożyć  do szerokiego garnka, takiego aby pomieścił nam wszystkie owoce, zasypać połową cukru i zostawić na 2 godziny, śliwki puszczą sok. Dżem najszybciej gotuje się jeśli zaczniemy, wieczorem, a dokończymy na drugi dzień. Gdy śliwki puszczą sok, należy je zagotować mieszając, aby się nie przypaliły, zmniejszyć grzanie i pogotować 25 minut, wyłączyć zostawić odkryty garnek, aby dżem parował. Po około godzinie dosypać resztę cukru, zagotować, mieszając co chwilę, zmniejszyć grzanie, dusić około pół godziny i wyłączyć grzanie, zostawić odkryty garnek, aby dżem parował na kilka godzin, a najlepiej na noc. Na drugi dzień gotowanie powtórzyć, przeważnie wystarczy pogotować 15-20 minut i dżem gotowy. Jeśli lubimy słodszy dżem, należy dosypać cukru, zależy też od śliwek jakie są słodkie. Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć, do gorących słoików wkładać wrzący dżem, zakręcać i postawić do góry dnem , przykryć kocykiem i niech stoją, aż wystygną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz