Początek jesieni

25 września 2020

Ciasto ucierane

 Ciasto ucierane, bardzo proste, smaczne, takie ciasto na co dzień do kawy. Ciasto ucierane  było popularne w latach siedemdziesiątych, pieczone w prodiżu, gościło na stole prawie w każdym domu. Do części ciasta dodaje się kakao, dzięki czemu ładnie się prezentuje.



Składniki:

  • 6 jajek
  • 1i1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 250 gram masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać rozpuszczone, ale zimne masło, potem olej, ocet. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do ciasta cały czas ucierając. Białko ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Odłożyć 1/4 ciasta i dodać do niego kakao, wymieszać. Formę keksową dużą 40 x 10 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto białe włożyć do formy, a na wierzch wyłożyć ciasto z kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego 175 stopni góra-dół, piec około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyjąć ciasto. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz