Początek jesieni

29 lipca 2020

Dżem wiśniowo-agrestowy

Dżem wiśniowy z dodatkiem agrestu, bardzo dobry, agrest posiada dużo pektyny, dzięki czemu dżem dosyć szybko gęstnieje, dlatego skraca się czas gotowania. Dżem nie jest za kwaśny, ma piękny kolor, agrest dodaje smaku, ale musi być dojrzały,  jest przetarty przez sito, nie ma pestek ani skórek. Oprócz dżemu mamy też sok wiśniowy.


Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 2 kg agrestu
  • 2- 2,5 kg cukru
  • słoiki

Wykonanie:
Wiśnie dokładnie umyć, odsączyć i wydrylować, zasypać 1 kilogramem cukru, zostawić na co najmniej pół godziny. Agrest najlepiej bardzo dojrzały czerwony, obrać z ogonków, umyć, przełożyć do garnka, trochę go pognieść i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 25 minut. Ugotowany agrest przetrzeć przez sito, aby powstał mus bez skórek i pestek. Wiśnie zagotować, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut, przełożyć na sito, sok który odsączymy zagotować, jeśli trzeba dosłodzić, zostawić szklankę soku, a resztę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Wiśnie przełożyć do musu agrestowego, dodać szklankę soku wiśniowego i pozostały kilogram cukru, gotować mieszając co jakiś czas, aż dżem będzie gęsty. Ja gotowałam 50 minut. Jeśli trzeba dosłodzić do smaku, zależy to od owoców. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, zaraz przykryć kocykiem. Z porcji tej wyszło soku siedem słoików po 180 gram, a dżemu 8 słoików po 285 gram.
            Dżem wiśniowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz