Początek jesieni

20 czerwca 2020

Naleśniki z truskawkami

Naleśniki są lubiane z różnymi dodatkami na słono i na słodko, ale te z sezonowymi owocami  takimi jak truskawki są najlepsze. Idealne na śniadanie, lekki obiad czy kolację.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • 500 gram truskawek
  • cukier
  • śmietana 12% lub jogurt 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować, smażyć z każdej strony po minucie na odrobinie tłuszczu cienkie duże naleśniki.
Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki, posypać cukrem. Na naleśnik nakładać łyżką truskawki, złożyć, przed podaniem podgrzać na klarowanym maśle z jednej strony, podawać ze śmietaną i truskawkami.   Naleśniki z serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz