Początek jesieni

15 kwietnia 2020

Zupa koperkowa z makaronem

Zupa koperkowa delikatna, pełna aromatu, zdrowa i na dodatek chyba najprostsza z zup. Można ugotować ją na wywarze drobiowym czy wieprzowym. Ja przeważnie gotuję ja na kurczaku, ale też na rosole, wtedy jest to najszybsza zupa. Zupa idealna dla dzieci.


Składniki:


  • 250 gram mięsa z kością
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • trochę pora
  • 2-3 łyżki świeżego koperku lub mrożonego
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • sól 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Wykonanie:


Mięso dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Wolno gotować , dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i sól do smaku. Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Gdy mięso jest miękkie, dodać koperek. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę i zagotować. Na koniec dodać śmietanę, rozmieszaną z łyżką gorącej zupy. Gdy mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotowanie zupy koperkowej trwa tylko chwilę, a zupa jest pyszna. Podajemy ją z ugotowanym makaronem, lub ziemniakami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz