Początek jesieni

14 kwietnia 2020

Sałatka ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Sałatka ze szpinaku świeżego z sosem czosnkowym, jajkiem ugotowanym na twardo, z dodatkiem sera Feta i suszonych pomidorów, a wszystko posypane orzechami, to zdrowe i smaczne danie na kolację, posiłek do pracy a także lekki obiad. Przepis jest prosty, uniwersalny, można dodać świeże pomidory lub oliwki.


Składniki:

  • 150 gramów szpinaku
  • pół opakowania sera Feta
  • 3 jajka 
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
  • Sos:
  • 190 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego oregano
  • pieprz

Wykonanie:
Szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Na dużym talerzu ułożyć szpinak. Przygotować sos: do jogurtu, najlepiej gęstego przecisnąć czosnek, wymieszać i dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i tak samo pokrojone oregano, wymieszać, doprawić pieprzem i polać szpinak sosem, nie mieszać ze szpinakiem. Na środku sałatki na sos wyłożyć pokrojony w kostkę ser, a w około niego posypać cząstkami jajka. Pomidory suszone pokroić i posypać sałatkę. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć je na suchej patelni i na koniec posypać całą sałatkę. Sałatka ze szpinaku z sosem czosnkowym jest bardzo zdrowa i smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz