Ciasto Pleśniak, bardzo stary przepis, chyba pierwsza dziwna nazwa ciasta, ale ciasto bardzo dobre. Pleśniak to kruche ciasto, część z kakao, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i białą pianą, która to miała być tą ,, pleśnią" w cieście, stąd ta nazwa. Pleśniak robi się bardzo szybko, nie wymaga wiele pracy, jedynie mikser do ubicia piany jest potrzebny, chyba że mamy wprawę i ubijemy pianę ręcznie.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka smalcu
- 6 jajek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka i 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i posiekać z masłem i smalcem. Do masy dodać żółtka, łyżeczkę cukru i zagnieść ciasto do połączenia składników. Ciasto na Pleśniaka podzielić na trzy części, jedną wyłożyć do posmarowanej tłuszczem foremki. Do drugiej porcji dodać kakao, 1 łyżkę proszku do pieczenia, wodę i dokładnie wymieszać, zawinąć w folię i to samo zrobić z pozostałą białą częścią białego ciasta, schować do zamrażalnika. Na ciasto w foremce wyłożyć dżem, na to zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto z kakao. Biała ubić z cukrem na sztywno, na koniec delikatnie połączyć z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto ciemne. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto białe. Pleśniak wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Dzisiaj zrobiłam ciasto piana urosła ogromną A potem opadła i znikła
OdpowiedzUsuńMoże są sposoby by nie opadła
Pozdrawiam Danuta Federowicz
Trudno powiedzieć, jak piana dobrze ubita, a cukier się rozpuści i delikatnie najlepiej trzepaczką połączy się z mąką, powinna nie opaść, może zależy od mąki.
UsuńMoże spróbuje Pani dodać więcej trochę mąki ziemniaczanej, u mnie nie opada, a robię dosyć często, pozdrawiam!
UsuńJa zamiast mąki ziemniaczanej daje budyń śmietankowy i nie opada
OdpowiedzUsuńA ja nie daję mąki żadnej o wychodzi mi zawsze beza
OdpowiedzUsuń