Początek jesieni

7 kwietnia 2020

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Zupa szczawiowa przypomina mi dzieciństwo, moja babcia gotowała taką zupę z młodego szczawiu, ze śmietaną, a do tego jajko na twardo i ziemniaki ze skwarkami. Zupa szczawiowa należy do prostych zup, robi się ją bardzo szybko, teraz ze świeżego szczawiu jest najlepsza, a zimą ze szczawiu zakonserwowanego. Szczaw zawiera dużo witaminy C, co ma zbawienny wpływ na nasz organizm.


Składniki:

  • 250 gramów kości wieprzowych, lub żeberek
  • 2 garście świeżego szczawiu lub taki sobie zrobiony w słoiku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 jajka
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Wykonanie:
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować, usunąć szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Marchew, pietruszkę i seler, obrać i umyć, a następnie wrzucić do zupy. Szczaw świeży dokładnie przebrać, odrzucić nadpsute listki, dokładnie umyć i drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo. Gdy mięso jest miękkie, osolić do smaku zupę i dodać szczaw, zagotować. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ja podają zupę szczawiową z ziemniakami i jajkiem na twardo, można ziemniaki podać oddzielnie okraszone smażonym boczkiem i cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz