Początek jesieni

21 kwietnia 2020

Piernik szybki

Piernik szybkie wilgotne ciasto, pachnące cynamonem, goździkami, Przepis nieskomplikowany, prosty, taki piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Można dodać do niego bakalii, wzbogacą one smak ciasta, ale nie jest to konieczne.


Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słoika dżemu lub przecieru z jabłek
  • 4 jajka
  • przyprawa do piernika

Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać dżem. Mąkę przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać i dodać po trochu do masy jajecznej, razem z rozpuszczonym masłem. Piernik najlepiej piec w foremce keksowej, którą należy posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy patyczkiem czy piernik jest suchy. Gotowy piernik polać lukrem, lub polewą czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz