Początek jesieni

20 kwietnia 2020

Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka robię co roku, jest smaczny, posiada wiele witamin, ma działanie przeciwzapalne i wspomaga układ nerwowy i odpornościowy. Mniszek zbieramy w miejscach oddalonych od ruchu samochodów, najlepiej w południe gdy kwiaty są w pełni rozwinięte. Należy zrywać same kwiatki, gdyż łodyżki są gorzkie.


Składniki:

  • 500 kwiatków mniszka lekarskiego
  • 4 cytryny
  • 2 kg cukru
  • 3 szklanki wody

Wykonanie:
Zebrane kwiatki mniszka należy wysypać na arkusz białego papieru, aby pozbyć się małych żyjątek, które uwielbiają kwiatki mniszka. Gdy jesteśmy już pewni, że kwiatki są czyste przekładamy je do garnka zalewamy trzema szklankami wody i dodajemy wymytą i wyszorowaną jedną cytrynę pokrojoną na kawałki. Całość gotujemy godzinę. Gdy wywar trochę przestygnie, przeciskamy go przez płótno lub gazę, starając się wycisnąć jak najwięcej soku. Wyciśnięty sok przelać do garnka, dodać dwa kilo cukru i sok wyciśnięty z trzech cytryn zagotować i gotować wolno około trzech godzin do uzyskania odpowiedniej gęstości.  Słoiki wyparzyć, wlać miód i odwrócić do góry dnem, zostawić pod kołderką, aż wystygnie. Taki miód może stać i dwa lata. Ja gotuję dłużej i wtedy miód wygląda jak prawdziwy. Taki miód dodaje do sera, miksuję i mam twarożek , lub smaczny jest też z chlebem i masłem. Z porcji tej wyszło pięć słoików pysznego miodu.

21 komentarzy:

  1. Polecam warto zrobić robię już od kilku lat Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale i dzięki za przepis . Mam z zeszłego roku malutki słoiczek miodu i w tym roku mam zamiar zrobić sama . Serdeczności , zdrowia , spokoju i optymizmu

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje, pozdrawiam i zapraszam częściej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam miód pyszny, gęsty jak prawdziwy, a jaki piękny zapach w całym domu, przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię ten miodzio .Ciekawe czy też będę też taka zachwycona ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko czemu tyle cukru ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier konserwuje, taki jest przepis, a miód pyszny i gęsty, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja robiłam ale na 40dkg mniszka pół kg cukru i wyszedł super

      Usuń
  7. Tą pierwszą wyszorowaną cytrynę to kroi Pani całą czy obiera ze skórki i dopiero kroi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy kwiatki całe, czy tylko żółta część?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe kwiatki bez ogonków, ale nie same płatki, tylko cała główka z płatkami, pozdrawiam!

      Usuń
  9. Czy zamiast cukru można dodać erytrol, ksylitol albo stewie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile wychodzi płynu przed dodaniem cukru?

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki też robie jest super

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki zaraz pędze na łąke po kwiatki i biorę się do roboty pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń