Początek jesieni

24 stycznia 2020

Ciasto drożdżowe z niespodzianką

Nic tak pięknie nie pachnie jak ciasto drożdżowe w czasie pieczenia, jedno z najzdrowszych ciast i bardzo smaczne. Niespodzianka, czyli dodatek smażonej dyni na wierzchu ciasta, zaskoczy smakiem, wyglądem i zapachem, choć tak proste to jednak mało spotykane i smaczne.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gram masła

Niespodzianka:

  • 0,60 kg dyni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50 gram masła

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, część wlać do drożdży, dodać pół łyżeczki cukru, wymieszać i postawić, aby drożdże podrosły. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól. Mąkę przesiać dodać do masy z żółtkami, wlać pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone zimne masło i jeszcze wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Jeśli mamy mikser planetarny wyrobienie ciasta drożdżowego jest bardzo proste i szybkie, najpierw wkładamy jajka z cukrem, chwilę ubijamy i potem resztę składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, powinno urosnąć drugie tyle.
Dynię obrać, pokroić w niedużą kostkę, podlać 2-3 łyżki wody i ugotować, na koniec jak dynia jest miękka, wsypać galaretkę, już nie gotować, wymieszać i dodać do smaku cukru, zostawić, aby przestygła. Dynię można zastąpić ulubioną konfiturą lub nawet marmoladą, ale smak dyni w ciście drożdżowym jest niepowtarzalny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej  dużej foremki zostawić,aby wyrosło. Na wyrośnięte ciasto, rozłożyć dynię, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto. Wstawić do piekarnika 170 stopni na około 45 -50 minut, piec do suchego patyczka.  Ciasto drożdżowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz