Początek jesieni

9 grudnia 2019

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to danie obiadowe, pożywne i smaczne, zawierające sporą ilość warzyw, które są potrzebne w żywieniu dzieci, osób dorosłych jak i starszych.


Składniki:

  •  0,25 kg mięsa z kością drobiowego lub wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mały kalafior
  • zielony koperek
  • zielone listki selera, pora i pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 30 % lub 18%
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować. Zebrać szumowiny, gotować na wolnym ogniu, trochę posolić zupę. Obrać marchew, pietruszkę, umyć. Marchew pokroić w kostkę, a pietruszkę naciąć, dodać do zupy razem z selerem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Łodygi pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest na wpół miękkie, dodać kalafior, por, pokrojone łodygi kalafiora i zagotować. Dodać do zupy ziemniaki, zielone liski selera i pora. Gdy ziemniaki miękkie, pokroić koperek i natkę pietruszki, dodać do zupy. Dosolić do smaku i zaprawić śmietaną. Jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste zupy, może zaprawić zupę mąką. Smacznego!   Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz