Początek jesieni

3 maja 2025

Kotlety z czerwonej soczewicy

 Kotlety z czerwonej soczewicy to idealna propozycja na zdrowy, sycący i niedrogi posiłek – bez mięsa, a mimo to bardzo smaczny, trochę urozmaicenia w codziennej diecie. Soczewica czerwona to roślina strączkowa o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz witamin z grupy B i żelaza, a przy tym lekkostrawna i szybka w przygotowaniu. Jej delikatny smak dobrze łączy się z aromatycznymi przyprawami i warzywami, dzięki czemu kotleciki z jej dodatkiem są nie tylko pożywne, ale i naprawdę pyszne. Kotlety te świetnie sprawdzą się jako danie główne, ale można je też podać w bułce jako roślinną alternatywę dla burgera, zabrać do pracy lub podać dzieciom – to doskonały sposób na przemycenie warzyw i roślin strączkowych w atrakcyjnej formie. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wyszukanych składników. 



🥣 Składniki (na ok. 8 kotletów):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 jajko 

  • 3 łyżki bułki tartej (plus do panierowania)

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia



Wykonanie:
Soczewicę opłukać i ugotować w dwóch szklankach wody, tak około 15 minut, aż wchłonie całą wodę i będzie miękka, a następnie zostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, a czosnek drobno posiekać lub przetrzeć przez praskę. Na patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę, dodać startą marchewkę, czosnek i wszystko chwilę dusić, aż marchewka będzie miękka. W misce wymieszać soczewicę z warzywami, dodać jajko, przyprawy do smaku, oraz bułkę tartą.

Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli jest za rzadka dodać jeszcze bułki tartej.

Na głęboki talerz wsypać bułkę tartą i włożyć kopiastą łyżkę masy posypać po wierzchu bułką tartą, lekko spłaszczyć i uformować kotlety. Kotlety z soczewicy smażyć z dwóch stron na złoto na oleju.


Kotlety podawać z ziemniakami, z kaszą lub same. Można też je zamrozić, ale przed smażeniem, a potem tylko usmażyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz