Początek jesieni

11 kwietnia 2024

Klopsy z suszoną śliwką zawijane w boczek

 Pyszne, mielone klopsy, nadziewane suszoną śliwką, zawinięte w plaster boczku i pieczone w piekarniku, to pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Danie to sprawdzi się także na wszelkie uroczystości rodzinne typu święta, urodziny, komunie. Połączenie śliwki suszonej z mięsem mielonym idealnie się komponuje, dodatek boczku sprawi, że mięso nie wysuszy się podczas pieczenia, a boczek będzie chrupiący. Przepis jest bardzo prosty i dosyć szybki.


Składniki:

  • 800 gramów mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 8 plasterków boczku
  • 15 śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mięso wieprzowe najlepiej zmielić sobie, może być łopatka lub karkówka. Bułkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę jedną cebulę, sól, pieprz do smaku, paprykę, musztardę i wyrobić na gładką masę. Klopsów może wyjść więcej, gdy zrobimy mniejsze, ja podzieliłam masę mięsną na osiem porcji. Każdą porcję mięsa nadziać suszoną śliwką, dokładnie zlepić, uformować okrągłego klopsa, a następnie owinąć go boczkiem. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować dno olejem i ułożyć klopsy tak, aby nie dotykały do siebie. Cebulę pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć miedzy klopsami. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski i wyłożyć na cebulę. Piekarnik nagrzać funkcja góra-dół. Klopsy przykryć pokrywą, lub folią aluminiową i piec 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut do ładnego zrumienienia boczku. Klopsy można podać z ziemniaki, lub z ryżem, z dodatkiem sałatki.



1 komentarz: