Początek jesieni

2 stycznia 2024

Makaron z kurczakiem

 Makaron z kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym, to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Makaron najlepiej gruby, mogą być świderki, kokardki, rurki, tagliatelle, taki jaki lubimy. Danie jest gęste, sycące, pełne aromatu, można przygotować je o każdej porze roku. Makaron z kurczakiem to bardzo proste danie, które może przygotować każdy.



Składniki:

  • 400 gramów makaronu rurki
  • 1 pierś z kurczaka 400 gramów
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 50 gramów sera startego parmezanu
  • 50 gramów sera żółtego 
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta curry
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 pomidor
  • zielona tatka pietruszki
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Do naczynia wlać olej, dodać oregano, paprykę, curry, trochę pieprzu, wymieszać i dodać mięso pokrojone z kurczaka, dokładnie obtoczyć je w marynacie i zostawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać i wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony mieszając. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso się lekko zrumieni, dodać przeciśnięty czosnek, sól do smaku, wlać śmietankę i całość dusić kilka minut, aż mięso będzie miękkie,  pod koniec dodać parmezan, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody, rosołu lub śmietany. Makaron odcedzić z wody, wyłożyć na talerze, na wierzch dodać sos, pokrojone cząstki pomidora, posypać startym żółtym serem i zieloną natką pietruszki. Można też do odcedzonego z wody makaronu dodać sos, wymieszać i podawać posypany natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz