Początek jesieni

2 grudnia 2023

Gwiazda z makiem

 Ciasto Bożonarodzeniowe Gwiazda z makiem, jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto drożdżowe jest pyszne, puszyste, a masa makowa najlepsza domowa zrobiona z mielonego maku, ale jeśli nie chcemy jej robić, można użyć gotowej. Gwiazda nie musi być idealna, ważne żeby była wykonana przez nas, a nie jest to wcale trudne.






Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • żółtko do posmarowania ciasta


Masa makowa:

  • 250 gramów maku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 50 gramów rodzynek
  • 100 gramów różnych bakalii


Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia mak opłukać i zalać wrzącą wodą, tak aby woda sięgała dwa centymetry powyżej maku.  Następnego dnia mak dokładnie odcedzić i zmielić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Rodzynki zalać wrzącą wodą, a pozostałe bakalie, orzechy, śliwki suszone, morele, migdały pokroić. W rondlu rozgrzać masło, dodać miód jak się rozpuści włożyć mak i cukier, mieszając smażyć chwilę, dodać suchą kaszę manną, bakalie, odcedzone z wody rodzynki i wymieszać. Dwa białka, które nam zostaną z ciasta ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, zrobić to gdy będziemy smarować masą. Przygotować ciasto drożdżowe: drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszać i zostawić, aby podrosły. Mąkę przesiać. Do miski włożyć dwa żółtka, sól i cukier i wszystko ubić trzepaczką. Do ubitej masy dodać wyrośnięte drożdże, połowę mąki i połowę mleka, wyrabiać ciasto dłonią, dosypując po trochu mąkę i dolewając mleko. Na koniec dodać do ciasta stopione letnie masło i dobrze wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło.  Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie koła, lekko podsypując mąką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć pierwszy placek ciasta, posmarować połową masy makowej, przykryć drugim plackiem,  posmarować pozostałą masą makową i przykryć ostatnim plackiem. Na środku ciasta lekko wcisnąć szklankę, lub małą miseczkę. Ciasto pokroić na 16 części do szklanki, środek ma zostać pod szklanką nie przecinany, powstanie nam 16 ramion gwiazdy. Ramiona gwiazdy można przekręć 2 lub 3 razy, ja przekręcałam tylko raz. Pierwsze ramię przekręcić raz w prawo, drugie ramię raz w lewo, trzecie przekręcić raz w prawo, a czwarte raz w lewo, tak przekręcać do końca wszystkie ramiona gwiazdy. Gwiazdę makową przykryć i zostawić na kilka minut, aby podrosła. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni funkcja grzania góra-dół, ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika. Gwiazdę makową piec około 40 minut do ładnego zrumienienia, sprawdzić patyczkiem czy suche. Gwiazdę można także polać lukrem.



1 komentarz: