Początek jesieni

18 listopada 2023

Chłopski garnek

 Chłopski garnek to danie szybkie, treściwe, jednogarnkowe, którym nakarmimy całą rodzinę. Możemy różnie je modyfikować dodając ulubione warzywa, a także wykorzystać to co akurat mamy pod ręką. W moim garnku oprócz piersi z kurczaka i kiełbasy znalazła się papryka, pieczarki, marchew, cebula i ziemniaki, których nie może zabraknąć. Nieraz dodaję jeszcze cukinię, lub pieczarki zastępuję kapustą.



 

Składniki:

  • 1 mały filet z kurczaka
  • 1duża papryka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 300 gramów pieczarek
  • 300 gramów kiełbasy
  •  5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryka słodkiej
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Przygotowanie chłopskiego garnka zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw w kostkę. Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki, lub ósemki. W garnku rozgrzać tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć i od razu dołożyć pokrojony filet z kurczaka. Mieszając obsmażyć lekko z każdej strony, dodać kiełbasę pokrojoną w krążki, gdy lekko się zrumieni włożyć  pieczarki i mieszając smażyć chwilę, a na koniec dodać pokrojoną w kostkę marchew. Do garnka dolać szklankę wody, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, liść laurowy. Po chwili dołożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Garnek przykryć, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Gdy ziemniaki się ugotują, doprawić do smaku ketchupem i przyprawami, można też dodać zielony koperek. 

1 komentarz:

  1. Witaj :) Fantastyczny przepis. Uwielbiam takie jedzonko. Jest naprawdę bardzo treściwe. Chętnie wypróbuje.

    Pozdrawiam serdecznie z Krakowa

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń