Początek jesieni

22 października 2023

Klopsiki wieprzowe

 Klopsiki wieprzowe duszone we własnym sosie, z dodatkiem ziemniaków i buraczków zasmażanych, to pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Klopsiki można podać także z dodatkiem kaszy gryczanej, lub z ryżu. Danie dla każdego smakosza, a mięciutkie, delikatne mięsne kulki, zanurzone w sosie z cebulą, doprawione solą, pieprzem zadowolą każdego smakosza.



Składniki:

  • 500 gramów mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia u mnie smalec
  • buraki
  • ziemniaki

Wykonanie:

Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie. Mięso wieprzowe z łopatki, lub karkówki umyć i zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Masę mięsną wyrobić dłonią dodając kaszę manną, jajko, sól i pieprz do smaku. Z masy mięsnej formować dłońmi zwilżonymi w wodzie małe kulki. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i obtoczyć klopsiki z każdej strony. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na dużym grzaniu klopsiki z każdej strony na złoto, a następnie przełożyć je do rondla, lub głębszej patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę, którą przełożyć na klopsiki. Na patelnię wlać dwie szklanki wody, zagotować i dodać do klopsików. Sos doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około 40 minut. Sos można jeszcze zagęścić mąką. Buraczki przygotować według przepisu Buraczki do obiadu. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. 


1 komentarz: