Początek jesieni

3 sierpnia 2023

Zupa jarzynowa czysta

 Zupa jarzynowa to pyszna, lekka zupa, która najlepiej smakuje w lato, kiedy są świeże wszystkie warzywa. Przygotowałam ją na wywarze z kości wieprzowych, ale można zrobić ją na mięsie drobiowym, lub bez mięsa, dodając łyżkę masła. Warzywa mogą być różne, im więcej tym zupa jest bardziej aromatyczna. Wykorzystałam warzywa z ogródka, świeże i zdrowe.



Składniki:

  • 300-400 gramów kości wieprzowych
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 3-4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 kalarepki
  • 1 pomidor
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • zielony liść pora i selera
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zagotować, następnie zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i gotować około pół godziny, zależy to od mięsa. Warzywa seler, por, pietruszkę i marchewkę obrać, umyć, dodać do zupy, marchewkę można zostawić w całości, lub pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Kalarepki obrać, umyć i pokroić w kostkę, jeśli są duże wystarczy jedna. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać pokrojoną kalarepkę, fasolkę i kalafior. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodany do zupy podniesie jej smak. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki. Zamiast fasolki szparagowej można dodać zielonego groszku. Zupa jarzynowa czysta jest bardzo delikatna, lekkostrawna i pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz