Początek jesieni

15 sierpnia 2023

Rogale drożdżowe z marmoladą

 Rogale drożdżowe nadziewane marmoladą, mięciutkie, posypane kruszonką, są idealne na słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdzą się też dla dorosłych jako dodatek do kawy, czy herbaty.  Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast, wymaga trochę pracy, ale możemy sobie ułatwić pracę wykorzystując mikser planetarny. Nadzienie może być różne, mus jabłkowy, ser, a nawet budyń.



Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 170 ml mleka
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • marmolada, lub gęsty dżem
  • 1 jajko do posmarowania rogali

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, tak aby było lekko ciepłe. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka, wszystko wymieszać łyżką  i zostawić, aby drożdże wyrosły. Do żółtek dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać przez sitko. Do żółtek dodać mleko, wyrośnięte drożdże i szklankę  mąki, wyrabiać dłonią,  dosypać znowu mąkę aż wszystko ładnie się połączy. Masło rozpuścić, ale nie może być gorące i dodać do ciasta, wszystko wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie lśniące i odchodziło od ręki. Nie trwa to długo, ciasto dosyć szybko się łączy. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić aby podwoiło swą objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i chwilę jeszcze je wyrobić, a następnie podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w koło, które pokroić na osiem części, na każdy trójkąt przy brzegu położyć trochę marmolady i zwinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować je po wierzchu rozmąconym jajkiem. Składniki kruszonki wymieszać dłonią, masło musi być miękkie, wtedy kruszonka szybciej się zlepi i posypać po wierzchu rogaliki. Zostawić jeszcze na kila minut aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec rogaliki 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Zamiast kruszonki można polać je lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz