Początek jesieni

30 sierpnia 2023

Ocet jabłkowy na miodzie

 Domowy ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, a dodatek miodu zamiast cukru wzbogaca go jeszcze o wiele cennych dla zdrowia składników. Na ocet można wykorzystać jabłka, ale też obierki, gniazda nasienne, które zostają nam z przygotowywania musu do szarlotki. Ważne, aby jabłka były ekologiczne najlepiej z własnego ogrodu, mogą być spady, ale odrzucamy wszystkie nadpsute części. Zrobienie octu nie wymaga dużego wysiłku, a jest pyszny i bardzo zdrowy. Tym razem ocet zrobiłam prawie z samych, oczywiście nie obranych jabłek, ale to dopiero pierwsza porcja.



Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 3 litry wody
  • 150 ml miodu 
  • duży słój

Wykonanie:

Jabłka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki razem ze skórką, gniazdami nasiennymi, odrzucając tylko nadpsute części. Wodę zagotować i ostudzić do temperatury pokojowej, dodać do niej miód, ja dodałam wielokwiatowy od znajomego, który ma tylko kilka uli, wymieszać do rozpuszczenia miodu. Moje jabłka były dosyć słodkie, ale jeśli są kwaśne trzeba dodać więcej miodu, lub dosłodzić cukrem. Duży słój umyć, wyparzyć i napełnić go jabłkami, potrząsać, aby jabłka dobrze się ułożyły. Jabłka zalać wodą z miodem, ile się zmieści, przykryć gazą i zamknąć gumką. Można w litrze wody rozpuścić miód, zalać jabłka i uzupełnić wodą pozostałą, trudno określić dokładną ilość wody, musi ona po prostu przykryć jabłka. Ocet trzeba codziennie, a nawet dwa razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, jabłka unoszą się do góry, tworzy się piana, czyli zaczyna fermentacja, a na dole słoja oddziela się płyn. Gdy zakończy się ,,burzliwa fermentacja", jabłka przestaną wychodzić ze słoja, należy wynieść ocet w chłodne miejsce, ale nie zimne, u mnie było akurat 28 stopni w domu, więc za gorąco, na jakieś 3-4 tygodnie. Należy sprawdzać co jakiś czas, na powierzchni wytworzy się galaretowata masa, jest to matka drożdżowa, nie mylić z pleśnią, która też może powstać, ale wtedy ocet nie nadaje się do użytku.  Ocet przecedzić najlepiej przez gazę złożoną na kilka razy, przelać do słoja razem z matką drożdżową, przykryć gazą, założyć gumkę i niech pracuje jeszcze 5-6 tygodni. Ocet jabłkowy przelać do butelek zakręcić i zostawić w chłodnym miejscu. Ocet jabłkowy jest pyszny i zdrowy, zawsze się przydaje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz