Początek jesieni

16 lipca 2023

Twarożek z miętą

 Mięta rośnie u mnie w ogrodzie i taką świeżą bardzo często wykorzystuję do różnych potraw. Twarożek z dodatkiem mięty to pyszny dodatek do kanapek, ale też idealnie nadaje się jako farsz do  naleśników. Mięty dodajemy tyle, ile chcemy, ja lubię czuć jej smak więc jest jej sporo. Nie muszę nikogo przekonywać o wartości zdrowotnej twarogu, powinno się go jeść jak najwięcej, dlatego warto spróbować go z różnymi dodatkami, nie tylko klasycznie ze szczypiorkiem.



Składniki:

  • 250 gramów półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 1 garść listków mięty
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Twaróg utrzeć widelcem z dodatkiem śmietany, lub z jogurtem, można też użyć twarogu chudego, lub tłustego, ja wolę twaróg półtłusty, nie jest taki suchy jak chudy. Można też ser przetrzeć przez praskę, aby był gładki. Świeże listki mięty, najlepiej małe, są delikatniejsze, umyć i osuszyć, a następnie drobno pokroić. Twarożek doprawić do smaku cukrem, dodać miętę i wszystko wymieszać. Można zrobić też wersję twarogu z miętą na słono, zamiast cukru dodać sól i szczyptę pieprzu. Taki twarożek pysznie smakuje z kromką świeżego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz