Początek jesieni

10 lipca 2023

Cukinia smażona

 Cukinia smażona na patelni pomimo prostego wykonania jest bardzo smaczna. Nie każdy może lubi cukinię, ale warto jej spróbować właśnie taką, bez panierki, to pyszne niskokaloryczne warzywo. Podsmażone plastry żółtej cukinii są jedynie doprawione przyprawami i ziołami, a mimo to pysznie smakują. 



Składniki:

  • 1 cukinia żółta
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka


Wykonanie:

Cukinię najlepiej młodą, taką co nie ma jeszcze dużych nasion, umyć nie obierać jej,  pokroić na plastry o grubości jednego centymetra. Jeśli cukinia jest starsza należy obrać ją ze skóry i wydrążyć nasiona. Na patelni rozgrać olej i na gorący ułożyć plastry cukinii jedną warstwą, smażyć minutę i przekręcić na drugą stronę. Cukinia ma tylko lekko zmięknąć, posypać ją po wierzchu solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Chwilę dusić pod przykryciem, aby nabrała smaku, musi być jednak jędrna i lekko twarda. Taka cukinia jest pyszna sama, ale idealnie pasuje do mięsa, a także może być bazą do sałatek. Cukinia smażona w cieście

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz