Początek jesieni

27 lipca 2023

Cannelloni z mięsem mielonym

  Grube rurki Cannelloni faszerowane doprawionym na ostro mięsem mielonym, polane gęstym sosem pomidorowym i posypane serem, pieczone w piekarniku zadowoli każde podniebienie. Danie sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można też nadziać je szpinakiem, a sos zrobić beszamelowy. Makaron gości w każdym domu, może nie w takiej formie, ale warto go spróbować.


Składniki:

  • 1/2 opakowania Cannellonii
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 100 gramów startego sera mozzarelli lub żółtego


Sos:

  • 1 puszka pomidorów całych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru


Wykonanie:

Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać zioła prowansalskie, jajko, cebulę zetrzeć na tarce, lub pokroić w drobną kostkę, wszystko wyrobić tak jak na kotlety mielone. Rurki canelloni można najpierw wrzucić na wrzącą wodę i 1-2 minuty pogotować, lub nadziewać takie surowe przygotowanym farszem. Do nadziewania makaronu można wykorzystać rękaw cukierniczy z największym otworem, ale łyżeczką też się dobrze nadziewa. Przygotować sos: cebulę drobno posiekać i poddusić na oleju, aby zmiękła. Pomidory zmiksować razem z cebulą, czosnkiem, ziołami i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Przygotować naczynie do zapiekania, na dno wylać trzy łyżki sosu i układać nadziane cannelloni jedno przy drugim, ale nie upychając, gdyż w czasie pieczenia trochę urośnie, mogą być dwie warstwy jeśli się nie zmieszczą. Wszystko zalać sosem, tak aby sos pokrył cały makaron, przykryć naczynie folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180  stopni góra-dół wstawić cannelloni i piec 35 minut. Zdjąć folię i posypać startym serem i wstawić jeszcze na 10-15 minut. Cannelloni podawać od razu polane po wierzchu sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz