Początek jesieni

26 lutego 2023

Makaron domowy krajanka

Makaron zrobiony samodzielnie jest nie tylko pyszny, ale zdrowy, gdyż nie zawiera żadnych ulepszaczy i prawdziwe jajka. Taki makaron robi się dosyć szybko, nie robię go dużo, chyba że jest taka potrzeba. Makaron wstążki robi się tak samo jak zwykły makaron, tylko kroi się inaczej.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 jajka
  • 1,2 łyżeczki soli
  • odrobina wody
  • mąka do podsypania


Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę i zrobić w środku dołek. Jajka jeśli duże to dwa, a jeśli małe trzy, rozmącić widelcem razem z solą i wlać w dołek do mąki. Widelcem mieszać jaja zgarniając z boków mąkę, gdy masa zrobi się gęsta, wtedy zacząć zagniatać ciasto rękami. Jeśli okaże się za twarde, można dolać 1-2 łyżki wody, zależy to od wielkości jajek. Ciasto dobrze wyrobić, jak przestanie kleić się do rąk i do stolnicy jest gotowe. Podzielić ciasto na połowę, każdą porcję cienko rozwałkować i zostawić, aby placek trochę się podsuszył. Gotowy placek kroimy na paski 15 cm, układamy jeden na drugi, przesypując mąką i kroimy na paski grubości około centymetra. Taki makron podajemy do zupy, do rosołu wolę drobno pokrojony, ale to już rzecz gustu. Można też pokroić radełkiem na długie wstążki, wtedy taki makaron podajemy z sosem pomidorowym, szpinakowym, lub owocami.

3 komentarze:

  1. Oj dawno nie robiłam makaronu. Człowiek stał się wygodny:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię taki sam przepis jest pyszny.zachęcam wszystkie gospodynie makarony są drogie.i nie ma w nich jajek od szczęśliwych kurek tylko masa jajeczna suszona.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez tak robię makarony ( różnie można je nazywać, w zależności jak się je pokroi). Używam mąki Semola, pasta ma moim zdaniem lepszą konsystencję.

    OdpowiedzUsuń