Początek jesieni

29 stycznia 2023

Surówka z kapusty świeżej

 Surówka z kapusty świeżej, idealna do dań zarówno z mięsa, jak i z ryby. Smak niepowtarzalny nadaje jej sos na bazie miodu. Kapusta w surówce jest miękka, lekko chrupiąca, idealnie komponuje się z jabłkiem i marchewką. Taki dodatek do obiadu chętnie zjedzą i dzieci i dorośli.



Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 2 jabłka
  • 1 duża marchew
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka czubata miodu

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Tak przygotowaną kapustę lekko posolić i wygnieść ręką, wtedy kapusty zmięknie, zmniejszy też się jej ilość. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zaś umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać warzywa do surówki i wymieszać. W małym kubku wymieszać miód, ocet jabłkowy, może być sok z cytryny, oraz oliwę, można ją zastąpić dobrym olejem, gdy sos się połączy polać surówkę, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Surówkę przygotować pół godziny przed obiadem, wtedy nabierze smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz