Początek jesieni

7 września 2022

Sałatka z pomidorów

 Sałatki smakują najbardziej w lato, gdy pomidory dojrzewają na słońcu, zioła rosną w ogrodzie, a upały sprawiają, że mamy ochotę na coś lekkiego. Kolorowa, pyszna i lekka sałatka z dodatkiem mozzarelli, wystarczy kilka minut i mamy smaczną przekąskę. Moja sałatka jest z pomidorów wychodowanych w naszym ogrodzie, są to bycze serca, a także bardzo smaczne żółte pomidory.



Składniki:

  • 3-4 pomidory dosyć duże
  • 300 gramów sera mozzarelli
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeża bazylia

Wykonanie:

Pomidory najlepiej jak są w różnych kolorach, wtedy sałatka ładnie wygląda, umyć i pokroić na cząstki, lub plastry, a następnie wyłożyć na talerz i lekko oprószyć solą. Można też pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę i posypać pomidory. Sałatkę polać sokiem z limonki. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki.  Listki bazylii porwać na kawałki i dodać na wierzch. Sałatkę posypać pieprzem, ziołami, a na koniec polać oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz