Początek jesieni

14 lipca 2022

Jagodzianki-bułeczki drożdżowe

 Bułki drożdżowe nadziewane jagodami, czyli jagodzianki, jedne z najlepszych bułek, mięciutkie i puszyste. U mnie nie ma lata bez jagodzianek, czekamy na te pyszne bułeczki wszyscy. Robię je z kilograma mąki, gdyż znikają bardzo szybko, najlepsze świeże, ale na drugi dzień są bardzo dobre.



Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 szklanka cukru
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Nadzienie:
  • 600 ml jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól. Mleko lekko podgrzać, dodać trochę do drożdży, łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę cukru, rozmieszać i zostawić w cieple, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać, a masło roztopić, nie może być gorące. Do jajek z cukrem dodać przesianą mąkę i podrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłe mleko. Jak wszystko się połączy wyrabiać ręką, pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać, Ciasto musi odchodzić od ręki i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Zrobić nadzienie:
Jagody przebrać, umyć i odsączyć. Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Nie dodaję cukru do jagód,, ponieważ jagody puszczają dużo soku i bułki będą się rozklejać. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, ręce natłuścić masłem, lub olejem, brać po kawałku ciasta, robić placuszki, na każdy kłaść łyżkę jagód i pół łyżeczki płaskiej cukru, zlepić formując bułeczki. Bułeczki układać na wyłożoną papierem do pieczenia formą, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół. Jajko rozmieszać i posmarować każdą jagodziankę , a po wierzchu posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, do ładnego zrumienienia. Z porcji tej wyszło 35 bułek z jagodami.


2 komentarze: