Początek jesieni

27 maja 2022

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 Ciasto drożdżowe z rabarbarem robię co roku chociaż raz, lubię połączenie słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto drożdżowe wyrabiam w mikserze planetarnym jak mam mniej czasu, lub tradycyjnie ręką, wtedy czuje się ciasto jakie ma być. 



Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 100 gramów cukru
  • 180 ml mleka
  • 50 gramów drożdży
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • rabarbar

Kruszonka:

  • 50 gramów masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę podgrzanego lekko mleka, wymieszać i zostawić, aby drożdże wyrosły. Żółtka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić i wystudzić. Gdy drożdże wyrosną dodać je do żółtek z cukrem, wlać lekko podgrzane mleko, wymieszać i wyrabiać ręką dosypując po trochu przesianą mąkę. Gdy ciasto ładnie się połączy, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące, pulchne i odchodziło od ręki i od miski. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu. aby wyrosło. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Nie podaję wagi rabarbaru, gdyż nigdy go nie ważę, mam w ogródku, zrywam go i dodaję raz więcej, raz mniej. Gdy dodamy więcej rabarbaru, ciasto będzie kwaśniejsze i bardziej wilgotne. Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremki 25 na 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem. Na cieście układamy rabarbar. Z miękkiego masła, mąki i cukru robimy kruszonkę i posypujemy całe ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze, aby podrosło. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i pieczemy ciasto 45-50 minut, do suchego patyczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz