Początek jesieni

23 marca 2022

Zupa klopsikowa

 Zupa klopsikowa pyszna, sycąca, a na dodatek bardzo szybka, właściwie to zupa i drugie danie w jednym. Przepis jest prosty, a zupa gotuje się tyle co ziemniaki. Idealna dla tych co kochają mięso, a można się nią najeść. Moja wersja Klopsikowej jest z dodatkiem śmietany, ale równie dobrze smakuje sama.


Składniki:

  • 300 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 małej czerstwej bułki 
  • 1 jajko
  • 5 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koperku
  • 1-2 łyżki mąki


Wykonanie:

 Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, sól,  pieprz do smaku i wszystko wyrobić na gładką masę. Ręce zwilżyć wodą i formować małe klopsiku wielkości orzecha włoskiego. Włoszczyznę obrać i pokroić, zalać litrem wody i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, gotować wszystko 10 minut. Każdy klopsik obtoczyć w mące i wrzucić na wrzącą zupę, gotować na średnim ogniu 10 minut. Na koniec śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, dodać do garnka  i posypać zielonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz