Początek jesieni

1 lutego 2022

Pieczarki faszerowane

 Pieczarki faszerowane mięsem mielonym, mogą być smażone, lub pieczone w piekarniku, to pyszne danie obiadowe, podane z ziemniakami, lub z ryżem z dodatkiem sałatki, lub kolacyjne z dodatkiem pieczywa. Danie to sprawdza się też na wszelkie imprezy, można przygotować je wcześniej, a potem tylko przygrzać. Idealne są też na ciepłą przystawkę.



Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 płaską łyżeczkę musztardy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia



Wykonanie:

Pieczarki obrać, wykroić trzony, umyć i osuszyć. Trzony pieczarek drobno posiekać. Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekane trzony pieczarek, musztardę, sól i pieprz do smaku, wyrobić ręką tak jak na kotlety. Każdą pieczarkę nadziać mięsem,  dość czubato, a mięso obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i kłaść pieczarkę, tak aby mięso było u góry, chwilę przesmażyć, odwrócić i teraz przysmażyć mięso, gdy zrobi się rumiane, przekręcić pieczarkę, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić kilkanaście minut, aż pieczarka zmięknie, można jeszcze przekręcić z każdej strony. Takie pieczarki możemy od razu podać do jedzenia, ja podałam z brukselką. Można też upiec je w piekarniku, wtedy zamiast bułki tartej należy posypać je startym żółtym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz