Początek jesieni

5 stycznia 2022

Filet z kurczaka w warzywach

 Filet z kurczaka w warzywach to bardzo smaczne, proste i zdrowe danie, możemy podać go z ugotowanym ryżem, kaszą, z ziemniakami, a nawet z chlebem. Warzywa mogą być różne, ja użyłam marchew, pietruszkę, por, seler, kalafior, brukselkę i cebulę. W sezonie można dodać świeże pomidory, a gdy nie mamy zastąpić koncentratem pomidorowym.



Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 500 gramów warzyw
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyć i pokroić na paseczki. Składniki marynaty wymieszać, dodać do kurczaka, wymieszać i zostawić na co najmniej pół godziny, aby mięso przeszło marynatą. Warzywa obrać, umyć i pokroić w paseczki tzw. zapałkę, a kalafior podzielić na różyczki. Ja użyłam trzy marchewki, jedną pietruszkę, 1/4 selera, kawałek pora, 1/4 papryki, 1/4 kalafiora, kilka brukselek, wszystko ważyło 500 gramów. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i włożyć pokrojone warzywa: najpierw marchewkę, pietruszkę i seler, przesmażyć mieszając, dodać paprykę, podlać wodą około szklanki, zmniejszyć grzanie i wolno dusić. Po kilku minutach dodać kalafior i brukselkę. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć mięso z kurczaka, z każdej strony, kawałki są małe więc nie trwa to długo, do mięsa dodać uduszone warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, lub ketchup, doprawić do smaku pieprzem i solą. Filet z kurczaka w warzywach można podać zarówno na obiad, jak i na kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz