Początek jesieni

13 listopada 2021

Żurawina do mięsa

 Żurawina jest bardzo zdrowa, o jej zaletach nie będę pisała, ale warto ją jeść. Dziś przepis na żurawinę jako dodatek do mięsa, drobiu, serów, czyli taką konfiturę żurawinową. Przepis jest bardzo prosty, a sobie zrobiona żurawina jest pyszna. Żurawinę leśną dostałam w prezencie, cały kilogram świeżych, czerwonych owoców.


Składniki:

  • 1 kg żurawiny
  • 500 gramów cukru
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Żurawinę umyć i przebrać. Do szerokiego rondla wlać szklankę wody dodać żurawinę i sól, wszystko zagotować. Niektórzy żurawinę mrożą przed obróbką, jak dla mnie nie ma takiej potrzeby, nie przeszkadza mi smak świeżych owoców. Gdy żurawina się zagotuje, zmniejszyć grzanie i dodać połowę cukru, mieszając wolno gotować, starać się miażdżyć owoce, aby szybciej powstał sok. Po około pół godzinie, dodać pozostały cukier, oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko i wolno gotować, aż żurawina zacznie gęstnieć. Przygotować nie duże słoiki, umyć je i wyparzyć razem z zakrętkami. Gęstniejącą żurawinę wkładać do słoików, zakręcać i odwrócić do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić do wystygnięcia. Ja gotowałam żurawinę 50 minut, wyszła dosyć gęsta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz